MamKominek.pl

DOŁĄCZ

Załóż konto na naszej stronie, aby dodać kominek i pisać komentarze.

ZAREJESTRUJ SIĘ

ZALOGUJ SIĘ

NOWE KOMENTARZE

CIEKAWOSTKA

Na łonie natury

kategoria: kominek


Autor: Rafał Rębisz, fot. kuvio.com


Kto z mieszkańców dużych miast nie marzył czasem o oderwaniu się od zgiełku, niepotrzebnego pośpiechu, klaksonów, wiecznych korków, smogu i natłoku informacji, którymi jesteśmy atakowani ze wszystkich stron? Ilu z Was pragnęło wyłączyć telefon i zaszyć się gdzieś w lesie, bez dostępu to telewizji i Internetu?


Taka właśnie myśl kierowała klientami fińskiej pracowni Avanto Architects, a architekci postanowili spełnić to marzenie, tworząc letniskową willę, która będzie całkowicie niezależna od zewnętrznych źródeł prądu, wody i ogrzewania. Four-cornered villa usytuowana jest na wyspie w kształcie podkowy, znajdującej się na jeziorze Vaskivesi w południowo-zachodniej Finlandii.

Otoczona przez las chata została dobrze zaizolowana, a ogrzewana jest przy pomocy dwóch pieców wolnostojących duńskiej firmy Scan, właściciele nie muszą się więc martwić o zapas paliwa. Do domu nie została doprowadzona elektryczność, panele słoneczne pokrywają w zupełności zapotrzebowanie na energię. Mieszkańcy nie mogą również liczyć na bieżącą wodę, ale czy osobom poszukującym kontaktu z naturą, jest ona niezbędna - zwłaszcza gdy posesję otacza jezioro? Dzięki temu w okresie zimowym, kiedy chata stoi najczęściej pusta, nie trzeba jej ogrzewać w trosce o to, by woda w rurach nie zamarzała. Latem natura zapewnia wyżywienie, jezioro pełne jest ryb, a ogród warzyw i ziół. Czego więcej potrzeba?

Willa zwrócona jest ku północy i wschodowi, o ile można mówić o konkretnym "zwróceniu" w przypadku tak nietypowego planu. Budynek składa się z czterech skrzydeł, w których znajdują się: sypialnia, salon, jadalnia i kuchnia. Nie jest to jednak przypadkowy podział, ale opiera się on na właściwym wykorzystaniu światła słonecznego. Rano możemy się nim cieszyć przy stole, wczesnym popołudniem w całej jadalni, a wieczorem w salonie. Sypialnia jest tak zaplanowana, aby była osłonięta od silnych promieni słonecznych, dzięki czemu nie potrzeba zasłon.

Budynek z zewnątrz pokryty jest ciemnym drewnem, które absorbuje ciepło słoneczne. Wnętrze zostało wykończone jasnym drewnem (świerk na ścianach i sufitach, sosna na podłodze), wykorzystanym do odbijania wpadającego światła. Każde ze skrzydeł budynku zawiera obszerne przeszklenia, nie tylko zapewniając odpowiednie doświetlenie wnętrza, ale oferując widoki zapierające dech w piersiach miłośników natury. Z trzech stron możemy podziwiać jezioro, a z czwartej las.


Dodatkowy budynek, umiejscowiony nieopodal chaty, został przeznaczony na saunę, bez której relaks Finów byłby niepełny. Architekci pomyśleli również o tarasach, które zostały osłonięte przed wiatrem i letnim słońcem.

Cała willa została zaprojektowana w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać możliwości, które daje natura i specyficzne umiejscowienie terenu, ograniczając przy tym do minimum wpływ jaki wywierać będzie na środowisko. Mieszkańcom pozwala na ucieczkę od zgiełku miasta i relaks na łonie przyrody, w otoczeniu lasu i jeziora.




projekt:  Four-cornered villa

pracownia: Architect Avanto Architects Ltd / Ville Hara i Anu Puustinen
lokalizacja: Virrat, Finlandia
budowa i instalacje: Konstru Oy / Jorma Eskola; Virtain Sahkotyo Oy / Vaino Sipila
powierzchnia: 78 m2 + sauna 24m2

projekt i wykonanie: 2008-2010











DODAJ KOMENTARZ

KOMENTARZE(0)

    Aktualności

    Oficjalne wyniki

    Oficjalne wyniki III edycji Konkursu Mam Kominek

    more
    GŁOSOWANIE ZAKOŃCZONE

    GŁOSOWANIE ZAKOŃCZONE

    more
    ETAP I ZAKOŃCZONY

    Zakończyło się głosowanie w Etapie I.

    more
    Wyniki I Etapu

    Oficjalne wyniki I etapu konkursu MAM KOMINEK

    more

    PORADY

    CIEKAWOSTKI

    Copyright © 2015 MamKominek.pl
    Tworzenie stron Webton.pl