MamKominek.pl

DOŁĄCZ

Załóż konto na naszej stronie, aby dodać kominek i pisać komentarze.

ZAREJESTRUJ SIĘ

ZALOGUJ SIĘ

NOWE KOMENTARZE

CIEKAWOSTKA

Gotowanie na piecu – powrót do tradycji

kategoria: kominek


Autor i foto:Lidia Kokoszka, Firma Kokoszka-Lotz

Mogło by się wydawać, ze gotowanie na tradycyjnej kuchni jest już zamierzchłą przeszłościa, jednak nic bardziej mylnego. Dziesiejsza tendencja do zdrowego życia, bieżący powrót do natury sprawił, że coraz częściej wracamy również do tradycyjnych sposobów przygotowania posiłków. Każdy, kto miał kiedyś możliwość skosztować potraw przygotowanych właśnie na tradycyjnej kuchni przyzna, że ich smak jest niepowtarzalny.

Współczesne kuchnie swoją budową i sprawnością znacznie odbiegają od wcześniejszych modeli, na których gotowały nasze babki. Dawniej komora spalania stanowiła całość z kaflowymi obudowami. Skutkowało to koniecznością cyklicznej przebudowy konstukcji, ponieważ z czasem ulegały one rozszczelnieniu. Współczesne piece, to kuchnie modułowe zapewniające szczelność, trwałość, niezawodność i szybki montaż. Bez względu na to z czego zbudowana jest zewnętrzna, dekoracyjna obudowa całości, nie ma to wpływu na fukcjonowanie i sprawność serca kuchni. Taka kuchnia może być zamontowana w ciągu szafek, może być w zabudowie wspólnie z kuchenkami lub jako wolnostojące urządzenie. Wszystko zależy od funkcji i aranżacji wnętrza.

Nowoczesne piece kuchenne posiadają podwójnie przeszklone, zawsze czyste drzwiczki, dzięki czemu podczas palenia, można cieszyć się widokiem ognia. Hermetyczna komora spalania, zapewnia wyższą temperaturę w palenisku i czystsze spalanie opału. Takie rozwiązanie pozwala na pobór powietrza do spalania z zewnątrz budynku, dzięki czemu kuchnie te mogą być budowane w domach wyposażonych w rekuperację. Nad poszczególnymi trybami pracy może czuwać automatyka procesów spalania i w zależnosci od potrzeby pracować w trybie automatycznym lub manualnym. Gotowanie na takiej kuchni jest łatwe i przyjemne. Współczesne piece kuchenne mogą łączyć w sobie funkcjonalność i nowoczesny design. Obecnie modne są kuchnie kaflowe, jak również te wykonane z plyt szamotowych tynkowanych na styl starej polepy. Ale oprócz tradycyjnego rustykalnego wyglądu, mogą być budowane również nowoczesne formy, a za budulec mogą posłużyć na przykład stal, beton, szkło lub cegła. Z pewnością dobrze zaprojektowany piec kuchenny może być ozdobą kuchni urządzonej w każdym stylu.

Powrót do naszych kuchni pieców, jest naturalną konsekwencją mody na zdrową żywność, gdzie ważne są nie tylko produkty, ale rónież rytuał przygotowania i warzenia posiłku. Nieocenione sa niepowtarzalne wartości smakowe i zdrowotne tak ugotowanego dania, ale ważny jest również klimat jaki stwarza harcujący za szybą płomień. Dodatkową wartością jest ciepło wytwarzone przez to palenisko, które może pracować jako piec akumulacyjny, wytwarzajac najbardziej naturalną i odnawialną energię jaką jest ta uzyskana z drewna. Drzewo rośnąc absorbuje wielokrotnie większe ilości dwutleneku węgla, niż go emituje przy spalaniu. Współczesny piec kuchenny jest zatem nie tylko świetnym urządzeniem do gotowania, ale również ekologicznym źródłem ciepła.











DODAJ KOMENTARZ

KOMENTARZE(0)

    Aktualności

    Oficjalne wyniki

    Oficjalne wyniki III edycji Konkursu Mam Kominek

    more
    GŁOSOWANIE ZAKOŃCZONE

    GŁOSOWANIE ZAKOŃCZONE

    more
    ETAP I ZAKOŃCZONY

    Zakończyło się głosowanie w Etapie I.

    more
    Wyniki I Etapu

    Oficjalne wyniki I etapu konkursu MAM KOMINEK

    more

    PORADY

    CIEKAWOSTKI

    Copyright © 2015 MamKominek.pl
    Tworzenie stron Webton.pl